Kuvataidetta


Taidenäyttelyt Lapin keskussairaalan Hiljentymisen tilassa

Näyttelytila on avoinna arkipäivisin klo 8.00-16.00.
 

4.6.-30.7.2019 Jenni Turunen: Sumeita näkymiä
 
Jenni Turusen näyttelyjuliste

Jenni Turuselle tärkeää taiteellisessa työskentelyssä on aistisuus, monitasoisuus ja esteettinen elämys.

"Esteettinen elämys ei olisi elämys ilman sen yhteyttä ajatteluun ja mieleen. Minulla on halu ymmärtää tuota yhteyttä. Pääsemään tietoisen ajattelun taakse, ja käymään vuoropuhelua tiedostamattoman kanssa. Näin taide on tapa kokea ja tuntea syvemmin. Integroitua."

Turunen työskentelee mielellään pitkään saman teeman parissa. Ammattimaisen työskentelynsä alussa hänen teemanaan oli usean vuoden ajan ihmisen kasvu ja lapsuus.  Erityisesti häntä kiinnostivat jokaisesta yksilöstä löytyvät keskeneräisyys ja herkkyys. Espanjassa vietetyn residenssityöskentelyjakson jälkeen teema vaihtui meren aaltoihin, joiden muoto- ja ilmaisukieltä taiteilija tutki seuraavat kaksi vuotta. Tämän vaiheen tuloksena syntyi viidestäkymmenestä piirroksesta koostuva Aalto -installaatio.  Residenssijakso Kolilla käynnisti seuraavan teeman. Kolilla taiteilija kiinnostui oksistojen kaoottisuudesta ja sen kaoottisuuden keskellä tuntemastansa rauhasta. Yhteiskunta rakentuu järjestyksestä, johon luonto ei taivu. Oksistojen villit viivat ja metsä tuovat kokemuksen orgaanisuudesta ja luonnollisuudesta. Tässä näyttelyssä on esillä tämän teeman mukaisia teoksia.

Jenni Turunen opiskelee taiteen maisteriopintoja Lapin yliopistossa ja osallistuu säännöllisesti näyttelytoimintaan. Hän on Lapin taiteilijaseuran ja Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan jäsen. Vuonna 2014 hänelle myönnettiin Kuopion taidemuseon suosittelemana nuorelle kuvataiteilijalle myönnettävä Juho Rissasen stipendi.

Teostiedot: Taiteilijan yhteystiedot: jenni(at)jenniturunen.fi

 

4.4.-31.5.2019 Eero Österberg: Tykkyä lykkää
 
lshP_taide tavoittaa_Österbergin taidenäyttelyjuliste huhtikuu 2019_sisältösivulle

Nämä kuuset
ovat kaltaisiani.
Ne hautautuvat
helpottuneina lumeen.

Tykky ei jätä rauhaan ranualaista taidemaalaria ja kuvataideopettajaa Eero Österbergiä (s. 1959 Pello). Nyt esillä olevat teokset ovat jatkoa ”Inhimillistä tykkyä”-sarjalle, joka sai alkunsa jo 2007.

Niistä löytää ihmis- ja eläinhahmojen piirteitä saaneita tykkypuita. Maalauspohja toimii estradina tragikoomisille tapahtumille, joiden lähtökohta on arjen elämässä, antiikin tarustossa tai sadussa mutta jotka saattavat heijastella symbolisella tasolla tätä aikaa ja maailmanpolitiikkaa.

Kuvissa näkyy mitä katsoja tahtoo niissä nähdä. Maalaukset ovat syntyneet pääasiassa Syötteelle tehtyjen maalaus- ja kuvausreissujen seurauksena. Niinpä esillä on myös paikanpäällä tehtyjä  tai vähintäänkin luonnossa aloitettuja, maisemamaalauksia Syötteen seudulta. Välittömään havaintoon perustuvaa maisemamaalausta Österberg on harjoittanut jo nuoruudestaan.

Taiteilija tavattavissa näyttelyn ripustuksen aikana ke 3.4. klo 13-16 ja purkupäivänä pe 31.5. 12-16.

5.11.2018 - 3.1.2019  Heidi Elisabeth Hänninen: Rikkinäiset
 
Hänninen Rikkinäiset näyttelyjuliste

Kuvanveistäjä ja yhteisötaiteilija Heidi Elisabeth Hänninen tuo Hiljentymisen tilaan joulun ajaksi esille 100 betonienkelireliefiä "Rikkinäiset"- installaatiossaan.

Hiljentymisen tilassa esillä olevat enkelireliefit taiteilija on valanut isältään perimiin kipsienkelimuotteihin. Isällä oli tapana valaa enkeleitä aina näin joulun alla, myytäväksi,vaihtotavaraksi ja lahjoiksi. Omat enkelinsä tytär päätti valaa betoniin, jota käyttää muutenkin veistoksissaan. Tilassa voi myös lukea Hännisen tekstejä ja runoja, jotka liittyvät installaatioon.

Helsingissä asuva ja työskentelevä Heidi Elisabeth Hänninen (s. 1982) on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta (2017) ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta (2016).

Heidi kutsuu kaikki kiinnostuneet taiteilijatapaamiseen torstaina 3.1. 2019 klo 12-13 keskustelemaan kanssaan taiteen lisäksi myös kuolemasta ja surusta.

Lämpimästi tervetuloa Hiljentymisen tilaan rauhoittumaan enkeleiden äärelle!

 

4.9. - 30.10.2018 Jaana Erkkilä: Siivekkäät
 
Erkikilän taidenäyttelyjuliste

Näyttelyssä on taidegrafiikan keinoin toteutettuja teoksia, joissa siivekkäät hahmot, linnut, enkelit ja muut taivaita kurottavat olennot tekevät matkaa vaaramaisemissa ja uniajassa.

Esillä on 12 teosta, joista osa mustavalkoisia, osa tuhoutuvan laatan keinoin toteutettuja monikerroksisia värillisiä uniikkivedoksia.

Jaana Erkkilä-Hill toimii Lapin yliopiston kuvataiteen professorina. Hän on Suomen taidegraafikkojen liiton ja Lapin taiteilijaseuran jäsen.

 

1.5.-30.6.2018 - Heinäseipäiden kuiskauksia
Seija Ulkuniemen näyttelyjuliste

- Katoava kansa

Seija Ulkuniemi on ottanut valokuvia katoavasta kansanperinteestä, maaseudun pelloilla olevista heinäseipäistä. Hän on kuvannut kotikylänsä Muurolan heinäseipäitä vuosina 2015-16. Näyttelyllään Ulkuniemi haluaa kunnioittaa kylien talkooperinnettä, jota osa ihmisistä yhä jaksaa jatkaa sen vaatimasta hienvuodatuksesta huolimatta.

Ulkuniemi arvostaa suuresti myös heinäseipäiden kauneutta. Maalaismaisemassa ne näyttävät Ulkuniemen silmissä kansalta, jolla on sanottavaa. Kansalta, joka on uhanalainen. Kansalta, jota kannattaa kuunnella herkällä korvalla, kuten muitakin häviämässä olevia asioita/ihmisiä.

Kuhunkin kuvaan liittyy teksti, jonka heinäseipäät ovat Ulkuniemen mukaan kuiskanneet

Näyttelyjulistekuvan teksti:: ”On paikkoja, jonne täytyy kulkea yksin.”

 

1.-30.4.2018
lshp.-hallinto_Hannele Vallen taidenäyttelyjuliste huhtikuu 2018_internet_1

KOKEMUS

Elämänpirta
  kokemusten kudelma
Elämänvirta
   kohtalon suudelma
Tuo ymmärryksen suuren
   Rakkauden loputtomuuden.
 

1.-31.3.2018
Puutarhan sävyjä

Näyttelyn aiheena on arktinen pohjoisnapa-alueiden luonto ja jää ja ennen kaikkea sen herkkyys ja myös haavoittuvuus ilmaston lämmetessä – siitä nimi + 6 C°.
Näyttelyn monet taulut on tehty  soft-pastelliväreillä – kuivilla kuin hiili - mutta värillisillä. Ne toimivat aika kivasti näissä jää/vesiaiheissa ja niiden kautta toivon voivani välittää näitä upeita maisemia helposti lähestyttävällä tavalla.
Uskon että taiteella tavoittaa paremmin kuin huolta herättävillä uutisilla. Näyttelyssä on mukana myös aiempaa tuotantoa olevia öljyvärimaalauksia.
- Tomi Malmström
 
1.1.-27.2.2018
lshp_hallinto_taide tavoittaa_puutarhan sävyjä_juliste_lopullinen_internet_pieni

Eliina Hurtigin maalaukset käsittelevät puutarha-teemaa. Maalausprosessissaan hän on pohtinut, miten vuodet ja vuodenajat näkyvät puutarhan kasvussa, mitkä sävyt ovat näkyvillä keväällä, mitkä talvella. Teeman sisällä kulkee myös valo ja varjo, niiden ilmeneminen puutarhurin maaperällä.  Myös puutarhurin näkökulma heijastuu teoksissa: mitä huolenpitoa kaunis puutarha vaatii ja mitä tapahtuu, kun hoitamaton puutarha villiintyy.

“Ensimmäisenä kesänä puutarhaan nousi hentoja sävyjä - kevään vihreä ja vaaleanpunainen somasti vierekkäin. Siinä niitä kasvoi lähekkäin kevätlinnunsilmää ja pikkusydäntä. Puut ja pensaat olivat vielä matalia. Varjoa ei ollut, vain valoa.” (Katkelma Puutarhan sävyjä -näyttelytekstistä)

 * * * *

OKULAARIT  Patologian neuvotteluhuoneessa

Teos OKULAARIT on ns. diptyykki eli muodostuu kahdesta osasta. Katsoja voi löytää siitä viitteitä mikromaailmaan ja maailmankaikkeuteenkin.

Teoksen tavoitteena tuoda väriä patologian yksikön kokoushuoneeseen.  Henkilökunta osallistui innolla teoksen osien huovutukseen ja ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

Teoksen toteuttaja tekstiilitaitelija Tanja Martin leikkaisi huovutuspalaset ympyrän muotoon ja rytmitti niistä kokonaisen taidetekstiiliteoksen.

okulaarit1
OKULAARIT_2


* * * * * * *


ARCTIC WATERS-seinämaalaus

Kuvataitelija Paula Suomisen tavoitteena on ollut maalata seinämaalaukseen pohjoisen vuodenaikojen iloa ja lumoa päivystyksessä asioiville. Seinämaalaus sijaitsee Lapin keskussairaalan päivystyksen vieressä ulkoseinällä sisääntulon betonikaaressa ja on kooltaan 22 metriä pitkä ja 2,6 metriä korkea.

Lue lisää: Mittava ARCTIC WATERS-seinämaalaus keskussairaalan ulkoseinällä

arctic waters_muraali_1


* * * *